Най-малко шест деца са се удавили при два отделни инцидента, след като лодките, в които са пътували, са потънали край бреговете на Турция, докато се опитвали да извършат рисковано преминаване към Гърция, съобщава „Франс прес”.

Първата лодка, в която са се намирали 55 сирийски и афганистански мигранти, е потънала заради силните ветрове и бурното Егейско море, след като потеглила от района на град Айвалък в посока гръцкия остров Лесбос.  

Турската брегова охрана досега е открила телата на четири афганистанчета.

Други две деца са загинали, когато тяхната лодка, която пътувала към гръцкия остров Кос, е потънала край бреговете близо до югозападния турски курорт Бодрум.
Лодката се преобърнала заради проливните дъждове и бурята.

Турция, която дава убежище на 2,2 млн. бежанци от конфликта в съседна Сирия, се превърна в основен транзитен пункт за хората, бягащи от войната и мизерията и за по-добър живот в Европа.

Турция и Европейският съюз постигнаха принципна договорка за план за действие относно проблема с бежанците, който се очаква да бъде финализиран на срещата на върха между Турция и ЕС в неделя.  

ЕС планира да даде на Турция като помощ пари в брой, както и предоставяне на безвизов режим за турските граждани в замяна на помощта на Анкара да удържа бежанските вълни.