355 души са загинали в резултат на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Китай от началото на юни досега, други 112 души се считат за изчезнали, съобщава агенция Синхуа.

Според информация на агенцията над 2,38 милиона души са били евакуирани екстрено от зоните на стихийните бедствия, а почти 68 милиона китайци са пострадали по някакъв начин от залялата големи територии на Китай водна стихия.

Държавният комитет на Китайската народна република, упълномощен да разработва мерки за минимизиране на загубите, е изчислил, че преките щети за китайската икономика от последните наводнения вече съставлява 63,26 млрд. юана, което е 9,7 млрд. долара по текущия курс.

Нестихващите проливни дъждове в Китай се изливат от началото на лятото в източните, централните, южните и югозападните райони на Китай. В големи части от страната пороите предизвикаха кални потоци и наводнения, които взеха човешки жертви. В най-голяма степен пострадаха провинциите Чжецзян, Хубей, Сычуан, Хунан, Гуйчжоу.

Както по-рано беше съобщено проливните дъждове с бури нарушиха работата на летище "Шоуду" в китайската столица. Бяха задържани 438 полета. Това е второто за последните дни блокиране на работата на пекинско летище.

Обилните дъждове ще продължат и днес в южен и Източен Китай. Властите предупреждават за опасност от разрушаване на сгради заради водния натиск.

Обилните дъждове и наводненията не са рядкост за Китай, но в последните години техните мащаби силно се увеличиха.

Миналата година стихията отнесе живота на 3100 китайци, а в неизвестност все още се считат 1056 души. Щетите за миналата година бяха оценени на 51,4 милиарда долара.