Местните власти препоръчаха на жителите на Пекин да не излизат от домовете си заради гъстия смог.

В събота е измерена концентрация на опасните вещества във въздуха на града от 296 микрограма на кубически метър, като на места тя достига 365 микрограма.

Световната здравна организация счита за безопасни за здравето нива до 25 микрограма на кубически метър. Частиците крият сериозна опасност за здравето, тъй като могат да проникнат дълбоко в белите дробове.

Гъстият смог обхвана улиците на Пекин още в петък вечерта, но в почивния ден концентрацията на фини прахови частици достигна особено високи стойности.

Предвижданията на Министерството по опазване на околната среда са, че в следващите дни замърсяването ще се разпростре и над околностите на Пекин и съседни населени места.

Според експертите високите нива на замърсяване на въздуха са свързани и с началото на отоплителния сезон. Голяма част от вредните вещества идват от работата на ТЕЦ-ове с въглища.

От ведомството по контрол над околната среда уверяват, че ще направят проверка на нивото емисии, които изхвърлят заводите в града.

Настоящото ниво на замърсяване на въздуха в Пекин далеч обаче не е рекордно за страната. В началото на ноември месец бяха измерени нива от 1157 микрограма на кубически метра фини прахови частици в град Шенян, Североизточен Китай.