Принципно забрана за отглеждане на тютюн няма, но за да се промени регламентът, който забранява подпомаганетона производството на тютюн, са необходими 1 милион подписа в рамките на ЕС.

Това обясни Нина Ламбова, изпълнителен директор на сдружението на тютюнопроизводителите, цитирана от БНР.

Това е вариантът за премии и след 2010 година, а призивът за отпадане на регламента е бил подкрепен от други държави-производителки на тютюн, съобщи още тя.

Ламбова каза, че е оптимист, че варианти за развитие и запазване на сектора ще се намерят и от сдружението няма да позволят "нито един търговец да се подиграва с тези хора".

Припомняме, Европейската комисия одобри отпускането на държавната помощ в размер на 116 млн. лв. за българските тютюнопроизводители. Сумата от ще бъде изплатена през бюджетната 2010 г. като част от съществуващата в България помощ за производителите на тютюн. Помощта ще е за реколтата 2009 година и това според сега действащите регламенти ще е последната.

Избор на всеки тютюнопроизводител е да търси алтернатива, но има и райони, където не могат да се отглеждат други култури и няма алтернатива, подчерта Нина Ламбова.

Тя обясни още, че от асоциацията обикалят районите и обясняват на населението какво се случва, но на места има и сериозна съпротива и недоверие.

"Срещаме твърд електорат, не искаме да отнемаме политическите илюзии на тези хора, затова сме свели дейността си, доколкото можем да защитим техните интереси пред държавата и пред търговците", посочи Нина Ламбова.