Не хлебопроизводителят печели от цената на хляба.

Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.

По думите й цената на хляба в България се движи с една неимоверно висока надценка, която възлиза на около 40%. Тази надценка обаче, се прави от търговеца.

Според Кукушева, за да може надценката навсякъде да е толкова, става въпрос за картелно споразумение.

Официална статистика на действително фалиралите хлебопроизводители все още няма. За момента се знае за 7 големи хлебопроизводители, посочи още председателят на Федерацията на хлебопроизводителите.
По думите й, причините за достигането до това икономическо състояние са взаимоотношенията с търговски вериги и забавените плащания.

Тя допълни, че натискът, който оказват търговските вериги върху доставчиците, карайки ги да плащат над 15 вида такси, се отразява на платежоспособността им. Това според Кукушева е една от основните причини хлебопроизводителите да преустановят работа.

Сред другите причини за преустановяването на работата на хлебопроизводителите е свръхпроизводството на хляб в България.

Марияна Кукушева съобщи, че е създаден законопроект за промяна на Закона за защита на конкуренцията, в който е заложено разплащането с доставчиците да се случва в рамките на 1 месец. Предвидено е също ясно да се определи максималната търговска отстъпка на всеки продукт, който се продава и да не се оказва натиск върху българския доставчик.