София все още не е получила официално уведомление от руската страна за замразяване на проекта „Южен поток". Това обяви на пресконференция българският посланик в Москва Бойко Коцев, цитиран от руски медии.

„Ние се отнасяме с уважение към изявленията на руската страна по този въпрос, но очакваме официално уведомление за прекратяване реализацията на проекта „Южен поток", посочва Коцев. Той отбеляза, че има договори, но до нас не е постъпило официално уведомление за прекратяване на действията.

Посланикът отбеляза още, че България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода „Южен поток".

На 9 декември се състоя среща на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Италия и Гърция под председателството на вицепрезидента на Еврокомисията по енергийния съюз Марош Шевкович. Предмет на обсъждане на срещата бе реакцията на обявеното дни преди това от руския президент Владимир Путин прекратяване на проекта „Южен поток".

Посланик Бойко Коцев обяви още, че вицепремиерът Ивайло Калфин на 3 март ще бъде на официална визита в Москва. В програмата на Калфин са предвидени срещи с членове на руското правителство и Федералното събрание, посочи дипломатът, цитиран от ТАСС.

По време на пресконференцията той изтъкна още, че тази година страната ни ще опрости процедурата по издаване на визи за руски граждани, които вече са били у нас и не са нарушили визовия режим.

Русия е на четвърто място по броя на чужденците, посетили България. Миналата година 650 000 турски туристи да посетили България, над 400 000 руснаци имат имоти в нашата страна, посочва Бойко Коцев.

„Това, което мен ме радва в областта на туризма, е огромният ръст на детския туризъм - с 30 %. На руснаците не им е все едно къде ще изпратят децата си. Ние създаваме гостоприемни условия, организираме хубави детски лагери. Освен това много млади хора от Русия идват всяка година на фестивали в България", допълни посланикът ни.