Криза в енергетиката и режим на тока прогнозират от КТ „Подкрепа". Енергосистемата ни не е подготвена за по-тежка зима, според синдикатите. Ситуацията при една по-сложна зима в столицата би била трагична.

За пример от КТ „Подкрепа" дадоха последните тежки валежи. При 10 см сняг 50 000 домакинства останаха без ток, изтъкват от синдиката. Електроразпределителните дружества не са си свършили работата, категоричен е Владимир Топалов.

Оказва се, че към момента трудна задача е доставката на ток за домакинствата ни. 300 милиона лева е дълга към мините, по думите му. В случай, че газът към нас спре, ни очаква режим на тока, алармира Топалов.
Ел. системата не може да компенсира спада на напрежението в рискови райони на страната.

Синдикатите готвят протести на минния бранш. Хората си искат заплатите. Искат и модернизация в мините. Топалов е против увеличаване на заплатата на шефа на ДКЕВР. Той предлага членовете на ДКЕВР да работят без заплати. И при това условие ръководството на регулатора нямало да напусне. Това е пир по време на чума, каза Топалов.

Ангел Божилов, експерт в енергетиката към КТ „Подкрепа" заяви на свой ред, че при криза между Русия и Украйна и спиране на газа, България ще е сред най-уязвимите.
При спиране на газа ще има увеличение на потреблението на ток. Мините обаче няма да могат да подадат нужните количества към ТЕЦ-овете, според Божилов. Между 10-15 дни бихме издържали със запасите в Чирен, ако имаме ситуация под минус 5 градуса и спряна доставка на газа.

Синдикатите не са доволни и от работата на Енергийния борд, който се занимавал с глобалните проблеми на енергетиката, но не и със съществените. Енергийният борд се ползваше като легитимация на непопулярни решения, смята Божилов. За пример той посочи поскъпването на тока.

Константин Тренчев настоява за стабилно правителство. Има важни въпроси, които трябва да се решат в държавата. Един такъв е пенсионната система, където ако няма решения, ще има сериозни основания за протести.
Новоизбраното правителство спешно да подготви мерки за стабилна финансова система, стабилна работна среда, повишаване ролята на тристранното сътрудничество и др.

Забележително е, че за първи път работодатели и синдикати постигаме съгласие по толкова много въпроси
, отбеляза Константин Тренчев.