Цената на тока не би трябвало да се повиши. Тази своя позиция изрази пред журналисти в Луковит премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той коментира, че у нас има независим регулатор, който е избран от парламента и това е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От деветимата членове, само двама представители са на ГЕРБ. В комисията смятат, имат методика и дават цените, обясни Борисов.

Припомняме, по-рано шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че няма законова възможност за ново отлагане на решенията за нови цени на тока от 1 август.

По повод готвения от работодатели и синдикати за утре протест срещу повишаването цената на тока, Борисов коментира, че са направили много с промяната в Закона за енергетиката. По неговото мнение, с тези изходни данни не би трябвало да има повишение на цената на тока.

Демокрация е и всеки може да протестира колкото иска", категоричен е Бойко Борисов. Той отново припомни, че с протести преди година и половина-две се е стигнало до 10 млрд. загуби за държавата и спиране на всички еврофондове.

Премиерът не пропусна да подчертае, че сега в бизнеса отиват милиарди вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката бил минал 2 %, а събраните от контрабанда са над 2,3 млрд.лева.

„Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години, добре дошъл", добави Борисов.

Той коментира и въпроса за референдума, като посочи, че трябва да се даде на хората правото, когато се решава много важно нещо, да дадат гласа си.

В Луковит Борисов откри пречиствателна станция за отпадни води и обновен площад.