С викове "ДКЕВР оставка" стотина социалисти се събраха пред сградата на държавния регулатор, за да протестират срещу очаквания скок в цената на тока.
Припомняме, по-късно днес ДКЕВР се събира на закрито заседание, но което окончателно ще реши „съдбата" на цената на тока от утре, 1 октомври.

Продължилият около час протес, който по-късно се премести пред президентството, бе охраняван от служители на реда, макар че минава тихо и кротко на тротоара пред ДКЕВР и движението по столичния бул. "Дондуков" не бе възпрепятствано.
Протестиращите развяват червени знамена и плакати с надпис "ЕРП-тата са новите бирници на народа".

Според лидера на столичните социалисти Калоян Паргов манипулация е предвижданото увеличение на ел. енергията и то точно 5 дни преди предсрочния парламентарен вот. Според него всяко повишение на цената на тока от над 3% е в полза на олигархията.
Паргов призова медиите да попитат премиера Георги Близнашки и вицепремиера Екатерина Захариева дали служебният кабинет е раздал над половин милиард лева в полза на ВЕИ-тата, защото с такава информация разполагали социалистите. Паргов попита още защо цената на тока не се вдига след 6-ти октомври, след изборите, а точно преди вота.

"Протестираме срещу необоснованото според нас увеличение на цените на тока", заяви пред news.bg Боян Балев - кандидат за депутат от левицата. Той е недоволен и от поисканата от държавния глава Росен Плевнелиев отмяна на 20-процентната такса ВЕИ. По тази причина ще се увеличава цената на тока, убеден е Балев.
"Няма никакви основания за сериозни увеличения", категоричен е той. Според него, ако се направи реална реформа в сектора, цената на електричеството дори може да падне. Боян Балев смята още, че проблемът в енергетиката се състои в това, че някои от родните политици защитават интересите на американските централи, както и на ВЕИ-тата.

Според ексдепутата от БСП Борис Цветков няма основание твърдението на ДКЕВР, че за да се покрие дупката в НЕК, токът, макар и плавно, трябва да се увеличи с 50%.
"Дори да си изтръскаме джобовете и да съдерем три кожи на българския народ, дупката пак няма да се покрие", убеден е той, подчертавайки, че целта е да се покрият загубите в печалбата на определени собственици на ВЕИ-та.

Това правителство не е избрано от никакъв парламент, то е назначено от един президент, който очевидно има зависимости от конкретни интереси, смята още ексдепутатът, според когото проблемите в енергетиката трябва да се решат от редовно управление и редовен парламент.

Борис Цветков изтъкна международните срещи на президента Росен Плевнелиев с шефове на ЕРП-та и попита кой е човекът, който избира министрите в правителството - дали ЕРП-тата, дали така наречените инвеститори във ВЕИ-та и чии интереси защитава президентът.

Цветков припомни още миналогодишните самозапалвания на хора заради високите сметки за ток и беше категоричен, че по-голямата част от българския народ не може да плаща непосилните сметки.

Представителите на гражданските организации, които миналата седмица замериха с яйца членовете на енергийния регулатор, дойдоха на протеста, но се оттеглиха, оставяйки го днес той да бъде политически оцветен.

Около час под прозорците на ДКЕВР отекваха викове "Оставка!".
Под звуците на "Една българска роза" към 11:00 ч. протестиращите социалисти се отправиха към президентството. Те скандираха "Енергийни вампири", "Не грабете от нас , идете си у вас!" и "ДКЕВР, Близнашки - държите се просташки!".

На път за администрацията на президента, социалистите решиха да трогнат министър-председателя Георги Близнашки, напомняйки му неговото червено минало. Те застанаха под прозорците на кабинета му и под звуците на "Моя страна, моя България"  скандираха "Близнашки - оставка!".

Някои от протестиращите междувременно изказаха притеснения, че ще се разреши добива на шистов газ у нас и затова носеха плакат с надпис "Кабинетът Шисташки - маша на монополите и олигархията".

Възрастен червен активист пък се закани "Ще разгромим тази комисия!". Той определи като национално предателство решението на управлението на ГЕРБ, с което се продаде 30-процентното държавно участие в ЕРП-тата. Мъжът е притеснен, че ако Бойко Борисов се върне на власт, цената на тока ще скочи с поне още 30%. "Няма да допуснем това! Не на ДКЕВР! Не на увеличението на тока!", призова мъжът.
„Символът" на будната гражданска съвест Йоло Денев също не пропусна и този протест.

По обяд недоволството на червените стихна и те се отказаха да протестират под прозорците на държавния глава. Вместо това излъчиха свой представител, който да внесе техните искания при министър-председателя Георги Близнашки. Това бе Венелин Новаков, който остана разочарован, че не е могъл лично да разговаря с премиера, който бил зает с международни гости. Според Новаков това е неуважение към българския народ.

В декларацията си социалистите предупреждават, че независимо кое ще е следващото правителство, ако цената на тока се увеличи, то ще бъде пометено от народния гняв. "Народът не може да търпи повече грабителство", изтъкна Новаков. Според него не е време политиците да се подиграват с хората и настоя да не се продължават с издевателствата в енергетиката. "Народът няма да мълчи", категоричен бе той.