България може да започне изграждането на Южен поток буквално от утре. Това е позицията на бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, разпространена от пресцентъра на БСП.

Руската газ ще премине през територията на България, независимо как ще се казва проектът, посочва още зам.-председателят на БСП.

Преди два дни в знаково интервю от Крим Путин декларира, че е готов да работи с България, въпреки че тя е член на НАТО. Още...

Според Стойнев няма друга държава в региона по трасето с такава техническа и организационна готовност да стартира строителството на такъв проект веднага.

Освен това България има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила при това без да е нужно да се вадят пари от бюджета.

Според тезата му за България директното преминаване на руската газ гарантира сигурността на доставките, освен това проектът „Южен поток" е мислен през перспективата на цялостното влияние върху икономиката, включително и върху работните места в 11-те области и 37-те общини, през които минава.

Според Драгомир Стойнев реализирането на руската газ през българското трасе ще е от полза за икономиката и големите индустриални мощности, за които газта е ключов ресурс.

Руската газ е европейски интерес и диалогът между ЕК и Русия не е спирал, смята още Драгомир Стойнев. Провалът на проекта според него се дължи на „доморасли политици и енергетици", които са злоупотребили с темата поради субективни цели.

Темата обаче не е затворена, според Стойнев.

Днес информационните агенции оповестиха, че Турция е изпратила проект за споразумение за „Турски поток", но Русия обяви, че не е получавала нищо. Още...

Екминистърът подчерта, че няма никакви притеснения по отношение т.нар. Наказателна процедура от ЕК, тъй като сме отговорили на зададените въпроси и сме защитили юридически действията на три български правителства по проекта.

Отговорили сме перфектно и единственото нещо, което сме ограничили, е провеждане на нови търгове, докато сме в диалог с комисията, което е само част от дейностите по проекта. В моя мандат и от името на Министерството няма официален документ към руската страна, с който да  информираме, че спираме проекта. Вярвам, че и министрите след мен са проявили здрав разум", коментира бившият енергиен министър.