Има опасност за енергийната сигурност на страната. Това предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица изток" Генчо Генчев, цитиран от БНР. Той смята, че е възможно точно преди есенно-зимния сезон "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса.

Общо към 370 млн. лева дължат на мините към момента четирите централи от комплекса „Марица изток". Близо 85 млн. лева пък са дълговете на мините към доставчиците им. По думите на Генчо Генчев, тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система.

От синдиката се заканиха, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен, ще излязат на протест.

Припомняме, само преди ден изпълнителният директор на "Мини Марица изток" Андон Андонов увери, че работниците няма да останат без заплати. Средствата щели да бъдат осигурени от НЕК и ТЕЦ „Марица изток 2".

От Българската минно-геоложка камара предложиха възможност за решаване на част от проблемите в „Мини Марица изток". Тяхното предложение е държавата да взима не повече от 50 % като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката.

Председателят на камарата Лъчезар Цоцорков обясни, че няма как да няма промени, докато не се реструктурира пазарно-енергийната система на страната. „Марица изток" не правела изключение в това отношение. По думите на Цоцорков, държавата продължавала да си взима 70 % печалба като дивидент. Това обаче до голяма степен пречело на модернизацията и развитието на държавните фирми.

Намаляване на инцидентите в мините отчитат от камарата в днешния ден на миньора. Те отчитат още 10 % увеличение на добива на полезни изкопаеми и 15 % ръст на производителността на труда.