Между 10 и 20 на сто са завишени сметките за ток на хотелите, заявиха членовете на браншовата организация. Става дума за предварително манипулиране на измервателните уреди, заяви председателят на браншовиците Благой Рагин, цитиран от БНР.

Непосредствено след протестите на хиляди абонати на енергоразпределителните дружества у нас стана ясно, че и бизнесът ще настоява за проверка на получените сметки за ток за декември.

Съмнението възниква, след като отделни хотелиери са поискали независима проверка на електромерите си и тя е установила отклонение от нормата. Затова от асоциацията ще сигнализират енергийния министър Делян Добрев и ще поискат проверка на всички електромери.

Министерство на икономиката и енергетиката да изпратят независими експерти, не експерти, които да са от монополните дружества. В нашия бранш конкуренцията е много голяма, а се бориме с монополисти и освен това ни карат да плащаме авансово, предплащаме. Имаме си проблеми, но ще ги поставим в Министерството на икономиката, категоричен бе Рагин.

Като крупни корпоративни клиенти хотелиерите ще настояват за отстъпки в цената на ползвания от тях ток: "След като плащаш с пъти в повече и то не за да се отопляваш вкъщи, ами за бизнес, би трябвало да има някакви преференции", допълни председателят, като подчерта, че трябва да има конкуренция в дружествата, които обслужват хотелиерите, за да може да има борба и сваляне на цените, „не да ги регулира държавата, а свободният пазар".