България ще поиска отпускането на нова държавна помощ за тютюнопроизводителите

Това искане на страната ни е включено в дневния ред на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 18 януари т. г.

Правителството одобри днес позицията на страната ни за форума, съобщиха от пресцентъра на МС. Новата държавна помощ в размер на до 116 млн. лв. ще се прилага съгласно т. нар. залязваща клауза (Sunset Cause) от Договора за присъединяване.

Искането ни е мотивирано с трудностите в преструктурирането на сектор "Тютюн" и финансовите проблеми пред тютюнопроизводителите, свързани с европейското изискване за заплащане на премиите за реколта 2009 г. през 2010 г.

Посочен е и очакваният ефект от прилагането на тази мярка - насърчаване на тютюнопроизводителите за преминаване в други сектори и отрасли чрез създаване на алтернативни дейности, повишаване на тяхната конкурентоспособност и стимулирането им да произвеждат по-качествен тютюн, който да покрива пазарното търсене.

На срещата си в Брюксел министрите на земеделието на ЕС ще се запознаят с работната програма на Испанското председателство за периода до 30 юни т. г. Очаква се гласуване по искането на Италия за предоставяне на държавна помощ за закупуване на земеделска земя.