Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг ЕАД взе единодушно решение за освобождаване на Красимир Първанов от поста изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД.

Мотивите за освобождаването на Първанов са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов - настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите.

Заместник-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.

Ще бъдат предприети действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

За неговото уволнение настояваше енергийният министър Трайчо Трайков. Преди седмица той обяви, че отстранява Първанов от поста му, тъй като без негово знание подписал допълнение към договора за изграждане на АЕЦ "Белене", с което срокът за строителството се удължава.

Часове по-късно премиерът Бойко Борисов обаче съобщи, че Първанов остава начело на НЕК.

Във вторник, в предаването "Тази сутрин" на bTV Трайков заяви, че все още държи на това Първанов да бъде уволнен. Каза още, че е представил мотивите за предложението си пред министър-председателя и ръководството на БЕХ.