Тежък лед е съборил 70 стълба от електропроводите, захранващи селищата в Северозападна България. Това съобщават от ЧЕЗ. Много проводници са били скъсани. До момента са подменени над 60 000 метра от тях. Екипи на компанията отстраняват повреди, но условията предизвикват нови аварии и овладяването на ситуацията е изключително трудно. Аварии в съоръжения и на Държавния електроенергиен системен оператор допълнително затрудняват възстановителния процес, уточняват от електроразпределителното дружество.

В понеделник са били захранени всички клиенти в бедствената община Белоградчик, но започналият снеговалеж е довел до нова авария в 4.00 часа тази сутрин.

Все още са изключени подстанциите Белоградчик и Мартиново. Те са собственост на ЕСО и ЧЕЗ захранва потребителите алтернативно. От компанията подчертават, че това забавя пробите и локализирането на авариите.

Директорът „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев коментира, че в момента непрекъснато работят 160 служители. Командировани са екипи от всички области. Голяма част от съоръженията на компанията са сковани в 10-сантиметров лед.

„С цел по-бързо възстановяване на електрозахранването се принудихме  да изградим изцяло нова временна мрежа, която да осигури ток за част от клиентите в община Белоградчик. В противен случай процесът щеше да продължи много по-дълго. За съжаление започна да вали сняг, който се натрупва върху образувания лед и натежава още повече, което прави нещата непредвидими. Единственото, което можем да гарантираме е, че ще работим без прекъсване", посочи още Станчев.

Обилният снеговалеж, който е започнал през нощта, е предизвикал нови аварийни изключвания и екипи на ЧЕЗ са работили днес в областите Видин, Монтана и Враца. Броят на клиентите без електрозахранване непрестанно варира вследствие на ремонтно-възстановителните дейности. Повреда по далекопровод на Държавния електроенергиен системен оператор в ранния следобед допълнително е влошил аварийната обстановка и е увеличил броя на клиенти без електрозахранване в Област Враца.

60 000 км е дълга мрежата, която се поддържа от ЧЕЗ. В България е голям делът на въздушните линии ниско напрежение, което прави мрежата уязвима от лоши метеорологични условия и води до повече аварии. От компанията са мобилизирани всички възможни ресурси, за да се справят с повредите и щетите в резултат на лошото време. Уверяват, че се стараят да сведат до минимум последствията от рязкото намаляване на инвестиционния ресурс на компанията след последните регулаторни решения.