Минималната заплата трябва да расте с около 12 % на година през следващите три години, за да достигне стойността от 500-540 лева. Това заяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. Той уточни, че този размер на минималните възнаграждения трябва да се достигне в края на мандата на правителството.

Синдикалистът е на мнение, че средната работна заплата трябва да се увеличава средногодишно с 8-10 %.

Необлагаемият минимум в страната трябва да е размерът на минималната работна заплата и трябва да бъде въведена втора скала за облагане на най-високите доходи с 15 на сто, смятат още от КНСБ.

Пламен Димитров не вижда друга алтернатива за страната ни, освен доходите да растат. Самият той е противник на нулевите бюджетни дефицити.

Лидерът на КНСБ посочи, че предлагат и смятат за важно да се започне истински дебат за дълговите емисии на страната ни през следващите 10 години. Те трябва да бъдат ориентирани за подкрепа на стратегическата инфраструктура като единствен възможен механизъм за излизане от кризата от една страна, и от друга - за подкрепа на ключовите български индустрии и предприемачи, които могат да дадат устойчивост на този процес.

Димитров смята, че европарите не биха могли да запълнят огромния дефицит от средства за ключова инфраструктура, които изпитваме. Според синдикалиста инвестирането в ключови сектори на инфраструктурата ще даде ново качество на услугите и за населението, и за бизнеса, и е предпоставка за растеж.

Пламен Димитров е категоричен, че ако държавата иска да прави нещо, трябва да взима такива целеви дългови емисии, за да инвестира в секторите или да разтовари тяхната задлъжнялост и да ги направи наистина работещи и конкурентни.