Страната ни още не е получила официално уведомление, че „Южен поток" няма да минава през наша територия, а през Турция.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова. В последния работен ден от седмицата тя участва в редовния парламентарен контрол и обясни на малкото останали в зала депутати, че до момента Българският енергиен холдинг не е получил официално уведомление от акционера „Газпром", че траекторията на проекта е сменена.

Припомняме, че след разногласия с руската страна относно правилата на проекта Владимир Путин обяви, че „Южен поток" ще минава през Турция и проектът е загубен за страната ни.

Не сме в състояние да коментираме въпроси, касаещи бъдещето на проекта, няма официален документ. Няма как да се позовем на информация от пресата. Нямаме информация каква реално е позицията по реализиране на „Южен поток", коментира министър Петкова.

Тя все пак припомни, че сме направили официално предложение на ЕК за създаване на газов хъб. Хъбът би могъл да стане общ разпределителен център на страните членки на ЕС в региона - България, Румъния, Гърция, Унгария, Хърватия, Словения.

Огромно предимство за това според Петкова е добре развитата ни газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни. Отстояваме разпоредбите на третия енергиен пакет и смятаме, че предложението отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара, категорична е тя.

По думите й предложеният хъб би могъл да разчита на български природен газ от Черно море и на руски газ от „Южен поток". За изграждането ще разчитаме на подкрепата и на финансовата помощ на ЕС, възнамерява министърът.
За нея стратегическото географско положение е актив не само за България, но за региона и за европейските партньори. Ще подсигурим газ на конкурентни пазарни цени. Ще подобрим диверсификацията на източниците и маршрутите, оптимистична е министърката.

Този поток вече има друго име - „Турски поток". Това е не само енергиен, но и геостратегически провал на правителството, все пак остана недоволен народният представител Велизар Енчев, който повдигна темата в парламента.

Интерконекторът между България и Гърция в експлоатация от първото тримесечие на 2019 г. Такива в същото време са очакванията според енергийния министър Теменужка Петкова, която даде повече информация във връзка с междусистемната газова връзка между страната ни и южната ни съседка.

Депутатът Борислав Иглев констатира липсата на диверсификация на газовите източници в страната ни и прояви любопитство относно етапа, на който се намира строителството на газопровода.

Петкова подчерта значението на проекта, тъй като той ще осигури диверсификацията не само за България, но и за региона на Югоизточна и Централна Европа, и за европейската общност като цяло.

Проектът за изграждане на интерконектора има приета и влязла в сила оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в България и Гърция след проучвания и съгласувания в рамките на двете страни. В българската част на трасето за областите Стара Загора и Хасково има влязъл в сила подробен устройствен план. Междувременно има технически проект, който е изготвен за област Кърджали и тече съгласуване според националната нормативна уредба.

„В кратки срокове акционерите трябва да увеличат капитала на дружеството и да започнат процедури за учредяване на вещни права", каза още енергийната министърка.
След приключване на тези процедури следва да получим разрешение за строителството на територията на страната.

Министърът на енергетиката допълни, че първоначалният технически капацитет за превоз на природен газ е до 3 милиарда куб. метра годишно, а в бъдеще е заложено да може да се увеличи на 5 милиарда куб. метра годишно. „На проведените срещи поставихме въпроса за финансиране от страна на ЕС, за което получихме подкрепа от партньорите ни", доволна е Теменужка Петкова. Вчера тя се срещнала с гръцкия си колега, който я уверил, че проектът е приоритетен и за Гърция.