Едноминутно мълчание в памет на Патриарх Максим откри тазгодишното специализирано изложение Месомания, Светът на млякото, Салон на виното, което се провежда в Интер Експо център. Официален старт, за четвърта поредна година даде земеделският министър Мирослав Найденов.

Радвам се, че напук на кризата и песимистичните прогнози ние отново сме тук и че тази година фирмите-изложители са с 35% повече, изтъкна Найденов, след което се разходи по щандовете и опита изкушенията, които предлагат различните производители. Той бе придружаван от шефа на БАБХ Йордан Войнов и директора на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Още на първия щанд министър Найденов опита шунка „Лира", като сам я разряза и провери дали е от чисто месо. „Страхотна е, браво и няма соя", подчерта той и продължи към следващите маси с апетитни хапки. Вървейки натам обаче, Найденов направи забележка на Коев, че няма вино към тях. „Краси, Краси, вино никакво няма..."

Земеделският министър направи предложени занапред щандовете да се редуват един с месо, втори с хляб и трети с вино.

Малко след това той се спря пред конската пастърма „Хан Аспарух", от чийто вкус остана възхитен. Но и тук отново се изсипаха кум забележки към шефа на Агенцията по лозарство: „И мезето хубаво, и името хубаво.. само вино няма. Коев, ще те наказвам, няма да има 13-та заплата", пошегува се Найденов.

След 4-5-тата забележка все пак Красимир Коев донесе бутилка червено вино, за да утоли жаждата на министъра.

Мирослав Найденов прекъсна обиколката си из щандовете, за да обясни пред медиите, че правителството води политика, която да направи всички тези продукти достъпни за всички българи. Все пак, подчертавайки че кризата все още не е отминала, той допусна, че най-вероятно през масите ще минат и много хора, които само ще гледат и няма да имат възможност да си купят. Той изрази надежда, че фирмите ще проявят гостоприемство и ще почерпят минаващите пенсионери, например.

Министърът добави, че не очаква цените на храните да се повишат рязко, защото по думите му пазарът няма да го позволи.

Поклон пред българската преработваща индустрия, че въпреки тежките времена, те успяват да оцелеят и да запазят тези уникални български продукти, коментира Найденов и добави: „Тежки времена са, но се надявам, че има светлинка в тунела и че нещата скоро ще се оправят, а това ще се усети и по трапезата."

Министърът увери, че въпреки фалитите на хлебопроизводители в последно време, без хляб няма да останем.

От 7 до 10 ноември 240 директни производители ще представят експонатите на 510 производители, представители и търговци от България и 33 други държави, които ще покажат най-добрите и оригинални храни, напитки, опаковки, машини и технологии от различни краища на света.