От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмениха решение на изпълнителния директор на "Мини Марица - изток" ЕАД за избор на фирма за превоз. Тя е резултат от обществена поръчка: „Извършване на автотранспортни услуги - специализиран превоз на работниците и служителите на „Мини Марица - изток" ЕАД и за културни, спортни и социални мероприятия".

От КЗК установиха, че назначената от възложителя процедура, не съответства на опита и квалификацията на състава в съответствие с предмета и сложността на поръчката.

КЗК намира за основателен доводът на жалбоподателя „Детелина-Дрита" ЕООД, че въведеното от възложителя в хода на процедурата изискване за съответствие към един от кандидатите представлява недопустимо изменение на документацията в частта технически изисквания и нарушава принципа за равнопоставеност.

В изискванията на възложителя липсва условие автобусите, с които участва кандидатът, да са включени в списъка към лицензите му на превозвач. От фирмата, спечелила конкурса  не са правили заявление в тази насока.

Възложителят е превишил правомощията си по закон, доколкото е изискал от помощния орган проверка на техническите възможности на жалбоподателя с условие, което не е залагал в Документацията. Той е издал указания за проверка на списъка на автобусите към лицензията на кандидата и е сравнявал с представените от същия удостоверения по процедурата.

Като следващо нарушение КЗК приема извършената проверка от страна на оценителната комисия на данни, които жалбоподателят не е заявявал, нито е бил длъжен да заяви с оглед обявените условия за участие в процедурата.

От КЗК връщат преписката на възложителя, с която издава заповед за определяне на законосъобразен състав на оценителната комисия и продължава процедурата от последното законосъобразно действие според указанията в решението.