Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров официално откри железопътния трафик през мост „Нова Европа", т.нар. „Дунав мост 2", при Видин - Калафат.

На церемонията присъстваха държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке и водената от него румънска делегация, кметът на община Видин Герго Гергов, областният управител на Област Видин Кръстьо Спасов, генералният директор на Национала компания „Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев, заместник-изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Чавдар Трендафилов, народни представители и др.

„Всички знаем, че железопътният транспорт е от огромно значение за балансираното развитие на транспортната система на всяка страна", каза Петър Киров. По думите му мостът „Нова Европа" има не само стратегическо значение, но и е регионално - осигурява възможност за развитие на бизнеса и връзките между хората от двете държави.

„Пускането на жп трафика е доказателство, че можем да постигнем много когато си партнираме", допълни заместник-министър Киров. Той изрази надежда в кратки срокове да премине и първият товарен влак през съоръжението.

Юлиан Матаке благодари за доброто сътрудничество с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. Той съобщи, че пътническият влак, който ще свърже Видин с румънския град Крайова ще се движи по редовна линия два пъти дневно.

В сутрешните часове влакът ще тръгва от Крайова в 08:00 ч. и ще пристига в Голенци в 10:38 ч. От гара Голенци този влак ще потегля в 10:40 ч. и ще пристига във Видин в 11:00 ч.
В обратната посока влакът ще заминава от Видин в 12:25 ч. и ще пристига в Голенци в 12:45 ч. От гара Голенци този влак ще тръгва в 12:50 ч. и ще пристига в Крайова в 15:35 ч.

В следобедните часове влакът ще тръгва от Крайова в 13:19 ч. и ще пристига в Голенци в 16:05 ч. От гара Голенци този влак ще потегля в 16:10 ч. и ще пристига във Видин в 16:30 ч.
В обратната посока влакът ще заминава от Видин в 17:40 ч. и ще пристига в Голенци в 18:00 ч. От гара Голенци този влак ще тръгва в 18:03 ч. и ще пристига в Крайова в 21:06 ч.

Влакът ще бъде обслужван от дизелови мотриси „Дезиро", собственост на румънските железници. Общият брой на седящите места във всеки от влаковете е 123.

Цената на еднопосочния билет за пътуване между Видин и Голенци е 7.43 лв., а между Видин и Крайова - 15.26 лв.

Билети за влаковете, пътуващи между Видин и Крайова, могат да бъдат закупени от гара Видин, както и от всички центрове и каси за продажба на международни железопътни билети в страната.