Овцевъдите обмислят масови протести след Гергьовден. За това предупреди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров, цитиран от БНР.

Те са убедени, че млекопреработвателите имат картелно споразумение за умишлено поддържане на ниски изкупни цени на овчето млякото.

По думите на Чилингиров, овчето мляко е бялото злато, а овчите продукти са търсени по целия свят. Въпреки това овчето мляко у нас е най-евтиното в света. Средните изкупни цени са от 90 ст. до 1.35-1.40 лв. А цената е пазарна - в Румъния е 1 евро, в Гърция е 1 евро, в Македония, Сърбия и Испания е 1 евро.

Овцевъдите са категорични, че твърденията за залежали продукти от овче мляко в складовете не отговарят на истината. Български млека отиват в Америка и Австралия. Търсят се и в цяла Европа.

Собственичката на 430 овце Пенка Драгиева сподели, че очаквала да получи 2841 лв. за продаденото от нея мляко. Вместо пари обаче жената получила 210 кг кашкавал, който раздава на познати.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите коментира, че за срива в изкупните цени има обяснение и то е, че има срив на млечния пазар в Европа. Търсенето на овчи и кози млека и сирена е по-малко, отколкото на продуктите от краве мляко, уточни той. Присадашки е категоричен, че картелно споразумение няма. Той призова Комисията за защита на конкуренцията да разследва за такова Румъния, Полша, Германия и Италия. Според него звучи несериозно да има картелно споразумение в цяла Европа за цените на млякото и млечните продукти.

От своя страна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов заяви, че ще запознае комисията с казусите, но насърчи Чилингиров да подаде официална жалба в КЗК, за да стане страна в производството. Той припомни, че Асоциацията на млекопреработвателните в България вече е наказвана за картелни практики до 2007 година.