Проектозакон за Черноморското грайбрежие готви МРРБ От 1 май до 30 септември ще бъде забранено строителството по крайбрежието. Това предвижда проектозакон за Черноморското крайбрежие, който готви Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи министър Валентин Церовски.
Той уточни, че с този документ ще се уредят всички съществуващи сега пропуски в законите, които имат отношение към черноморското крайбрежие.

Предвижда се и друг режим на концесиониране на плажовете, различен от сегашната практика всяка година да се правят търгове.

Точно очертаване на границите на зоните по крайбрежието предвижда още проектозаконът. Зона А ще регламентира територията до 100 метра от черноморската ивица, а Зона Б обхваща територията от 2 километра зад плажната ивица, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Върху тази територия няма да се дава възможност за промяна на земите по предназначение.

Според министър Церовски проектодокументът засяга сложни проблеми, които изискват сериозна политическа воля, за да бъдат законово регламентирани. Не е редно те да бъдат решавани с подзаконови нормативни актове, допълни той.