Тютюнопроизводителите от Русе се отказаха от готвения за утре протест с блокиране на пътя към Силистра край град Сливо поле. Това съобщиха от областната администрация на Русе.

В град Сливо поле се е провела среща между областния управител на Русе Стефко Бурджиев, председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев и кмета на Сливо поле Георги Големански.

Областният управител е обещал съдействие според правомощията си по повод напрежението в бранш "Тютюнопроизводство", които идват от неизкупените количества тютюн от реколта 2014 г., както и предстоящата преработка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, и незаконосъобразните, според производителите, опити за облагане на средствата по схемата Национални доплащания за тютюн.

Цветан Филев запознал областния управител на Русе с проблемите и изискванията на производителите от този бранш.

Припомняме, на 4 февруари тютюнопроизводители от Русенско, Силистренско и Разградско протестираха на изходна пътна артерия на Дулово против ниските изкупни цени и неизкупената реколта.

Протести имаше и през декември месец, като след това според информация изкупната кампания отново потръгна. Министърът на земеделието Десислава Танева обаче беше категорична, че държавата не може да се меси в изкупните цени, тъй като пазарът не се подлага на държавна регулация. Ангажиментът на министерството стига до промени в Закона за тютюна, които имат за цел въвеждане на по-ясни правила на пазара, така че да бъдат защитени правата на производители и на изкупвачи