Регулаторната среда в страната през последните години доведе до свиване на финансовите ни ресурси, което ни принуждава да осъществяваме само най-наложителните инвестиции, обяснява Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, в изявление, публикувано на сайта на компанията.

Според сметките на ЧЕЗ, от всеки 100 лева сметка за електроенергия в ЧЕЗ остават едва 68 стотинки, с които компанията трябва да поддържа най-дългата мрежа в страната и да развива услугите си.
Това е причина приоритетно да се инвестира в обекти от обществено значение, както и за възстановяване на захранването в пострадали райони.

Вследствие на регулаторните решения, делът на ЧЕЗ в крайната цена е намалял от 13% през 2006-2007 г. до под 0,7% през 2014 г.
Ограниченият обем средства не дава възможност на компанията да инвестира в обновяване и развитие на мрежата и да подобрява с желаните темпове качеството на услугите за своите клиенти.

Припомняме, в края на миналата година ДКЕВР не взе решение за поскъпване на тока, но предпразнично шефката на ДКЕВР Светла Тодорова предупреди, че най-вероятно към средата на 2015 година ще има такова увеличение.

През декември 2014 г. е започнало изпълнението на проект за реконструкция на мрежата ниско напрежение в община Елин Пелин и изнасяне на електромерите от трафопост „Търговски дом" в населеното място.

Инвестицията е на стойност 207 хиляди лева и е най-голямата, която електроразпраделителят е стартирал през последния месец на годината на територията на Западна България, съобщават още от ЧЕЗ "Разпределение България" АД.

През декември компанията започна инвестиционни проекти на обща стойност 673 хиляди лева, като предвижда извън столицата да бъдат вложени 558 хиляди лева.
Почти половината от тази сума са предназначени за присъединяване на нови клиенти.