Тютюнопроизводители от Южна България подкрепиха искането на бранша субсидията, която ще се изплаща тази година да се увеличи от 116 на 170 милиона лева.

На среща в Института по тютюните в Марково те заявиха , че готвят протести, включително и гладна стачка, ако правителството не изпълни плащанията в този размер.
Изплащането на обещаната от правителството първоначална сума от 116 млн. лева е трябвало да започне през март.

Забавянето от 4 месеца допълнителное увеличило дълговете на производителите и те настояват за още допълнителни плащания между 40 до 50 милиона лева- премия за миналата година.

Отричайки да са политически подстрекавани, производителите насочиха укора си към финансовия, а не земеделския министър, съобщава БНР.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева обяви, че ГЕРБ може да преразгледа отпусканетона държавна субсидия от 116 млн. лева за тютюнопроизводителите, ако те започнат стачни действия.

От ДПС се уточниха, че в сега действащия закон има записани 80 милионаза тютнопроизводителите, а в предложението за актуализация по темата няма нищо записано. От ДПС определиха сумата от 170 милиона като нереалистична.

От своя страна обаче земеделският министър Мирослав Найденов предупреди сутринта, че максималната разрешена помощ от Европейската комисия е в размер на 116 млн. лв. и тя не може да се увеличава. Найденов призова производителите да не се поддават на манипулации.