За Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) вече е ежедневие да получава сигнал за баничка с камък или пирон. Това обяви на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Пламен Моллов. Наличието на чужди предмети в продуктите той определя като лош самоконтрол от страна на производителите.

Инспекторите на БАБХ тръгват на традиционни тематични проверки по повод серията от празници - като се започне от Никулден до Коледа и Нова година. Вече е разпоредено дежурни екипи да осъществяват контрол на терен през целия месец до 22.00 ч., тъй като практиката показва, че след този час вече няма нужда от проверки.

След пускането на новия сайт на агенцията, потребителите изпращат все по-голям брой сигнали за нередности. Само за около месец са постъпили около 120 сигнала, получени чрез интернет. За сравнение за цялата минала година, когато тази опция не е била налична, в БАБХ са получили 1080 сигнала. В тази връзка изпълнителният директор Пламен Моллов отчете нарастване на сигналите на месечна база.

Около 35% от въпросните сигнали вече са обработени. Някои от сигналите обаче не съдържат всички необходими атрибути, за да бъдат проверени от служителите на агенцията. Най-често потребителите пропускат да отразят коректно доставчика на продукта, производителя или партидата.
Половината от сигналите касаят нарушения на територията на столицата. Чести са оплакванията и на потребители от Пловдив, Благоевград, Варна и Бургас. Те се оплакват от търговска заблуда - занижен грамаж, непълно отразяване на хранителната информация върху етикета или изтекъл срок на годност.

Във връзка с празничните дни и повишената покупателна способност, Моллов е убеден, че сигналите ще се увеличат. Основните забележки на потребителите са свързани с неточно или неправилно етикетиране на хранителните продукти, с лоша хигиена в заведенията за обществено хранене и с измами около грамажа.

Към момента в агенцията няма сигнали от обектите в зимните курорти. Пламен Моллов отдава това на факта, че зимният сезон все още не е в активната си фаза. Иначе той увери, че инспекторите на БАБХ ще извършват проверки на терен и там.

За изминалата година БАБХ е издала 2775 акта за нарушения и 6,8% предписания. Затворените обекти за 2014 г. са 148, спрямо 125 за миналата година.

След 13 декември БАБХ ще насочи усилията си специално към проверки в търговската мрежа, свързани с етикетирането на храните. Поводът е влизането на сила на новия регламент на ЕС.

Новите правила изискват върху етикетите да бъде отразена по-пълна информация за хранителното съдържание. Въвежда се и минимален размер на шрифта -1,2 мм, за да могат клиентите по-лесно да разчитат етикета.
Изключения ще има само за някои опаковки, описани в регламента, при които има много малко зрително поле. Целта е потребителят да бъде улеснен и да разчита информацията на етикета. Алергени и други съставки също ще трябва да бъдат отразявани върху етикета.

Изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов се надява изявлението му да бъде добър сигнал за търговците и да знаят, че ще бъдат „обект на повишен интерес" от страна на агенцията. Моллов е убеден, че няма как всички опаковки да са изрядни от първия ден, но в регламента има разписани срокове. Проверките ще бъдат системни до момента, в който се отстранят нередностите.

На 13 декември изтича 2-годишният срок за производителите и търговците в ЕС да се подготвят за новите промени. Новите изисквания налагат необходимостта от нов закон за храните. Това обаче не означава, че некоректните производители и търговци ще намерят вратичка, тъй като и сега действащият закон дава възможност за санкции. Той обаче не е актуален към новите изисквания. От спецификата на нарушението зависи колко ще трябва да платят нарушителите. Моллов обаче уточни, че глобите са под 1000 лева.

Той засегна и темата за птичи грип, като опроверга информацията за евентуална опасност у нас. Ако има птичи грип, ще спре разпространението на птиче месо, посочи той и увери, че БАБХ е предприела необходими действия и извършва по-интензивни проверки.
Няма птичи грип в България", категоричен бе Моллов. БАБХ е информирана, че има налице опасност, но към момента няма констатирана ситуация.

Вече две седмици се изплащат обезщетения на засегнатите от „син език" стопани. До момента са изплатени 2 182 000 лв. на общо 1931 стопани. Това са малко повече от половината обезщетения, които предстои да бъдат изплатени.