Подписването на споразумение с „Уестингхаус" за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй" е абсолютно нелогично решение. Това мнение изрази пред БНТ икономистът Красен Станчев. Той смята така, защото покрай дебата за АЕЦ „Белене" е станало ясно, че има достатъчно инсталирани мощности за производство на електричество. Освен това е ясно какви са цените и че това е горе-долу нормална цена, но е цена за несъществуващ реактор. Като друг аргумент в защита на думите си икономистът посочи, че от няколко години има неприязън към дългосрочни договори, а сега се предлага още един такъв.

Красен Станчев е категоричен, че договорът с „Уестингхаус" ще направи невъзможен опита след няколко години в енергетиката да възникват мощности, които са по-евтини от сегашния микс.

От своя страна енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви, че въпросът не е в цената, а в националната сигурност. По думите му е подписано споразумение за намерения, които отварят една пътна карта. Трябва да се извършат много действия преди да се даде отговор на въпроса „трябва ли ни или не ни трябва?" Проектът, проектиран към срока на старта, ще изглежда по коренно различен начин отколкото сега, подчерта проф. Тасев.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов изрази надежда до края на седмицата, колко се може по-бързо, споразумението да бъде публикувано на сайта на централата. Той допълни, че споразумението би трябвало да даде възможност на АЕЦ „Козлодуй" да работи с "Уестингхаус" за изясняване на възможностите дали е изгодно за АЕЦ изграждането на новата мощност. Според Генов, ако нищо не попречи, блокът трябва да заработи 2024-2025 година, а най-добрият вариант е финансирането да стане докато работят 5 и 6 блок, за да се получи приемлива усреднена цена за тока от централата.