Първата стъпка на последния етап от изграждането на цялостна система за третиране на отпадъците на София вече е факт, а именно стартът на строежа на Завод за механично-биологично обработване на боклуци. В този завод при третирането на отпадъците ще се произвежда RDF гориво, което в последствие ще се използва от "Топлофикация - София".

Лично кметът на София Йорданка Фандъкова дойде на площадка "Садината" в село Яна, където през лятото на 2015-та година за софиянци ще заработи чисто нов завод за обработка на боклуци. Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден.

В този завод ще бъдат получавани само битови отпадъци, а всеки един боклук ще премине през механично или ръчно разделяне, след което органичните отпадъци ще бъдат биологично третирани и накрая ще се получи въпросното гориво.

Цената на завода за механично и биологично обработване на отпадъци е в размер на 213 млн. лева.

Припомняме, през последните години Столична община се хвали именно с изграждането на такава система за обработка на боклуци, която се състои от четири елемента - депо за неопасни отпадъци, инсталации за биологично третиране на зелени и био-отпадъци на площадката "Хан Богров", проект за разделно събиране на боклуците от столичните райони "Овча купел" и Кремиковци и последния елемент - Завода за механично-биологично третиране на отпадъците с производството на RDF гориво.

Разделното събиране, депото и инсталацията за зелени и био-отпадъци вече са факт, а строежът на завода е започнал през изминалата седмица.

Цялата система за обработване на отпадъците на София ще струва близо 346 млн. лева, като 85 на сто от тези пари идват от европейската Оперативна програма "Околна среда", а останалите 15 на сто се поемат от Столична община.

Основните задачи на тази система за третиране на отпадъци е да постигне рециклиране или повторно използване на 57% от боклуците, да намали общото количество на депонираните отпадъци с около 52%, депонираните био-разградими отпадъци да бъдат с до 80 кг по-малко, да се намалят емисиите от парниковите газове и не на последно място да се разкрият нови работни места.

Кметът Фандъкова си спомни лятото на 2011-та година, когато всички са гледали разсеяно, и не са вярвали, че ще започне този проект за обработка на отпадъци и ще бъдат постигнати резултатите.

"Три години по-късно ние сме пак тук и дори сме забравили, че вече функционира едно от двете депа в България, които Европейската комисия признава, че отговаря на европейските изисквания", се похвали още Фандъкова и обяви, че - "когато се работи последователно и са обединени усилията на всички, резултатите са налице".

"И това ни дава сили днес да сме тук", изтъкна столичният кмет и все пак заръча на строителите да работят интензвино при строежа на завода.

Йорданка Фандъкова изрази надежда спрените плащания по ОП "Околна среда" да бъдат възобновени, но обясни, че засега проектът за изграждане на система за обработка на отпадъци върви и вече има едно преведено авансово плащане.