Над 200 души се събраха във Варна на протест срещу проучванията и добива на шистов газ в България.

Протестиращите скандираха "За чиста Добруджа без шистов газ", "Бойко, защо подписа на инат", "Шистовият газ убива", "Не на шистовия газ!", "Отворете си очите!", "Не можем да пием пари!", съобщава dnesplus.bg.

Протести ще има всяка събота и неделя, закани се председателят на инициативен комитет „За чиста България"- Варна Филип Филипов.

Исканията на протестиращите са за мораториум на проучванията и добива на шистов газ и приемане на закон, който ги забранява.

"Събудете се, защото тази земя е дадена от Бога на българския народ. Tази земя трябва да остане завинаги чиста и здрава", алармираха още те.

В средата на септември премиерът Бойко Борисов обеща, че при 1% екологичен риск, проучвания за шистов газ няма да има. След местните избори икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че договорът с „Шеврон" ще се подпише до дни.

Така, без допитване до народа, се решава в дългосрочен план здравето на българите, биоразнообразието на българската природа и традиционните отрасли на икономиката - селско стопанство и туризъм, ползите от които са за всички българи, да се заменят с развитие на добивна и химическа промишленост, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании, посочват организаторите на протеста.