100 млн. лева несъбрани вземания има към момента Мини Марица Изток. Това заяви по време на заседанието на парламентарната комисия по енергетика депутатът от ГЕРБ Андон Андонов.

По думите му натрупаните загуби са се увеличили над два пъти след приемането на промените в закона за енергетиката, които позволиха на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да понижи цените на електроенергията.
Андонов заяви, че ако темпото се запази, топлоелектрическите централи ще натрупат задължения към мините в размер на 120 млн. лева за две седмици.

Бившият енергиен министър Делян Добрев, който сега е член на комисията от квотата на ГЕРБ заяви, че наистина числата в този момент не говорят в поза на управляващите.
Към момента ТЕЦ Марица Изток, AES Глобул и Контур Глобал имат вземания за общо 400 млн. лева, които пречат на централите да се разплатят с мините за въглищата.

Явор Куюмджиев от своя страна защити поправките в енергийния закон и посочи, че те са дали положителен тласък на системата. По думите му към момента износът на електроенергия от България е на исторически максимум, за разлика от преди няколко месеца, когато той се срина.
За това помогна изваждането на добавките от такса пренос и резултатът е налице, допълни депутатът от левицата, който е и зам. председател на енергийната комисия.

По време на заседанието бяха изслушани представители на тецовете Брикел, ТЕЦ 3 Димитровград, които заявиха, че са готови за зимата.

На заседанието изненадващо се появи бившият здравен министър Десислава Атанасова. Тя е представител от русенския многомандатен избирателен район, но не е член на комисията.
Атанасова изчете доклад за състоянието на Топлофикация Русе, в който се посочва че дружеството е в затруднено финансово състояние поради това, че НЕК не се е разплатила с централата за произведената от нея електроенергия.

Атанасова завърши като направи коментар, че явно НЕК има пари да плаща на еротични модели, но няма пари да се разплаща с доставчиците си.
Припомняме, преди дни стана ясно, че бургаски еротичен модел е назначена на работа като технически секретар в централата на НЕК. От компанията потвърдиха, но категорично отрекоха тя да взима посочената в медиите заплата от 3000 лева.