В търговската мрежа в София и Варна са се появили детски обувки с еротични сцени от Кама Сутра върху тях, съобщава БНТ. Възмутени родители искат да знаят редно ли е в магазините да се продават детски обувки със секс сцени върху тях.

Според Комисията за защита на потребителите (КЗП) случаят не може да се разглежда като нелоялна търговска практика. Аргументът - не е свързан с накърняване на икономическите интереси на потребителите. Експертите обясняват, че не се премълчавала информация, нито пък била налице заблуда, която да стимулира покупката на въпросните обувки.

Агенцията за закрила на детето е категорична, че тези обувки са крайно неподходящи за деца и оказват неблагоприятно влияние върху развитието им. Отговорността обаче е на родителите и търговците.

От ДАЗД призовават родителите, които носят първостепенна отговорност за децата, да обръщат внимание на това, което купуват, за да не попадат подобни артикули с неподходящо съдържание при тях. По този начин ще се ограничи производството на подобни артикули и те няма да достигат до децата.

Старши експертът в комисията Цветелина Георгиева обясни, че не могат да забранят стоката, но могат да апелират към хората да не я купуват.

Експертите от ДАЗД са на мнение, че КЗП трябва да спре продажбата на детските обувки. От комисията пък отговарят, че това може да стане само ако стоката е опасна, а тя не е.