За леките автомобили не искаме промяна, а да се запази винетната система на принципа за време, а не за разстояния.
Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на брифинг, посветен на подписването на договорите за АМ "Струма".

МРРБ обаче планира промяна, която да пресече злоупотребите с винетните стикери. Промяната се изразява в това да преминем от хартиена на електронна винетка, която да бъде заплащана чрез СМС, на бензиностанция, ПОС терминал и всички подобни начини.

"Идеята е да увеличим събираемостта и всяка винетка да бъде индивидуална", поясни министър Павлова. Тя подчерта, че злоупотребите при винетките се изразяват основно в местене на стикера от автомобил на автомобил.

По отношение на тежкотоварните автомобили над 3,5 т. се планира системата за заплащане на такса на изминато разстояние за използване на части от републиканската пътна мрежа - т. нар. тол такса.

Прави се моделирането, за да се прецени цената и начина, по който системата да оперира, подчерта Павлова. Идеята е да се реши кой ще издава административните нарушения, какви ще бъдат глобите. В някои държави практиката е да се свалят  номерата, докато нарушителите не си платят, даде за пример регионалният министър.