След 18 юни млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при проверка в магазин „Карфур" в София за предлагането на млечни продукти и продуктите с растителни мазнини в търговската мрежа.

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов се забранява наименованието „млечен" за продукти, произведени от мляко, но с вложени не млечни съставки като растителни мазнини и соев белтък.

До 18 юни преработвателите трябва да сменят етикетите, информира министърът и уточни, че след тази дата продуктите, в които се съдържат растителни мазнини няма да могат да се обозначават като кисело мляко, кашкавал или сирене.

Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като „деликатес", „продукт" или др.

Според Найденов тези промени в обозначаването на етикетите не би трябвало да се отразят в цената. „Промяната се прави в защита на потребителите и с цел те да не бъдат заблуждавани, че продуктът, който консумират е изцяло млечен", каза още той.

При неспазване на предписанията за разделяне Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци.

На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите, като при повторно нарушение санкциите са в размер от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието.

Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието „млечни продукти". В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко - до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.