Колективен иск срещу ЕВН България Топлофикация заведоха от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив. С депозирания в Пловдивския окръжен съд иск те настояват за прекратяване на наложена от дружеството нелоялна търговска практика, пише "Марица".

Очакването е да бъдат защитени правата и законните интереси на потребителите, които ползват услугите на топлофикационното дружество.

"Искът защитава колективния интерес, като желае да се преустанови нелоялната практика наложена от дружеството, която се изразява в изискване от потребителите да заплащат такса „сградна инсталация" за излъчена топлинна енергия от самата сградна инсталация, независимо, че тези потребители ясно са демонстрирали, че не желаят да получават услугите на ЕВН Топлофикация".  Това стана ясно от изявлението на адвокат Мадлен Кавръкова.

Председателят на сдружението адв. Димитър Деков заяви, че този иск е продължение на действията на Сдружението за правна помощ на потребителите от преди месеци. Те искат да информират хората за новите въведения в българското право, уточни адвокат Димитър Деков.

По думите му, след промените в Закона за защита на потребителите, абонатите нямат задължение да заплащат доставена топлинна енергия, при условие, че не са я поискали. Предявеният иск касае основно физическите лица, които не са търговци и които са потребители на топлинна енергия за битови нужди.

Съгласно общите условия те не ползват тази топлинна енергия, поради това, че са пломбирали отоплителните си тела, демонтирали са ги, не живеят в съответното жилище и са уведомили Топлофикация за това, живеят в жилища през които въобще не минава част от сградна инсталация, но самата сграда има абонатна станция или изрично са заявили, че не желаят да ползват услугите на дружеството.

Според адвокат Деков, нелоялна търговска практика, по член 68, г от Закона за защита на потребителите, е когато търговецът изисква от потребителя незабавно или разсрочено да заплаща стоки или услуги, които търговецът е доставил без потребителят да ги е поискал.

„Ние като сдружение считаме, че случаят е точно такъв и затова сме предявили този иск", подчерта Деков и добави, че Сдружението за правна помощ на потребителите апелира към ЕВН да спре или поне да не завежда дела за неплатените такси „сградна инсталация" до влизането в сила на решението по този колективен иск, т.е. докато се разбере трябва ли да се начисляват такива такси или не.

"Този иск ще окаже влияние върху делата, които тепърва Топлофикация ще предявява за отоплителен сезон 2015/2016 година. Ако съдът установи, че това е нелоялна практика и я забрани, то тогава всеки един индивидуален потребител с индивидуален иск, ще бъде улеснен и ще се ползва от това съдебно решение", каза адвокат Кавръкова.
Според представителите на Сдружението за правна помощ на потребителите абонатите на Топлофикация са около 35 хиляди.