За поредна година хиляди деца ще останат извън детските градини в София. Недостиг вероятно ще има и в Пловдив.

Битката за място в детските градини в столицата е на финалната права. Остават само два дни, в които родителите ще могат да регистрират децата си в електронната система на общината. Напливът е огромен. На 10 май излиза първото класиране и около 5000 момичета и момчета ще останат извън списъците.

Вече две години Светла не успява да се класира за детска градина. През деня за нея се грижи баща й, който наскоро остава без работа. „Неудобството е, че един от нас трябва да остане без работа, аз друг вариант не виждам. Баща й сега си търси работа на смени, за да може да я гледа", казва майката на малкото момиченце Албена Райчева, цитирана от Нова телевизия.

Родителите се надяват тази година да имат късмет. Момиченцето ще се конкурира с още 20 000 деца, а свободните места са малко над 9000.

Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов каза, че със сигурност ще има деца, които ще останат извън системата. „Ние изпращаме контролни имейли, върнали са ни около 15 хиляди родители", обяснява Чобанов. По думите му това означава, че около 5 хиляди деца няма да успеят да се преборят за място.

Във Варна, където доскоро имаше проблем, напливът тази година е по-малък. Зам.-кметът по образование в община Варна д-р Лилия Маринова информира, че към момента имат подадени 1831 заявления. Тя обясни, че миналата година по това време вече е бил минат лимитът, обявен за прием на деца в детските градини.

В Пловдив дефицитът на места в забавачките е най-малък. На есен 2800 деца от Пловдив ще влязат в първа група на детската градина. Сега се очаква извън детските градини в града да останат около 150 момичета и момчета.