В БАН ще изравнят заплатите на асистентите, чистачките и портиерите. Това ще стане с повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година, съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев пред БНР. Той е и председател на финансовата комисия на БАН.

"Това ще породи огромни проблеми в цялата Академия на науките, защо тук не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование.

След като от Министерството на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по-прилична заплата", зове доц. Тонев.

Не може хора, които са учили, добили са опит, квалифицирани са да започват с минималната работна заплата. Това според мен означава, образованите хора на България да заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата", заяви директорът на Института за ядрени изследвания.