Просветният министър Танев се притеснява от феодализъм във ВУЗ-овете и лобизъм при избора на ръководните им органи.
Министърът на образованието призна, че вижда феодализъм и политически, а не академичен, избор на ректори в университетите.

Министър Танев представи в пленарната зала на парламента законопроект за висшето образование, който мина на първо четене. В текстовете заляга промяна на модела на финансиране на ВУЗ-овете с критерии, фокусирани върху качеството на образователния продукт, а не на броя студенти.

Министърът обясни, че системата на финансиране трябва да се промени, за да не отиват европейските пари за феодализма на ректорската система в момента – вместо промяна на структурата на университетите обаче, което е трудно поради автономния им статут, МОН променя начина на отпускане на държавни пари.

Танев коментира, че в момента факултетите са основните структурни звена на университетите, но допусна, че е по-правилно формата да слезе на ниво катедри. Хората, които пряко си разбират от работата по теми, трябва да си сформират вид съвети, на които да избират учебни програми и журита, смята министърът.
Като университетски преподавател, той даде пример с това, че при ненужно раздут хорариум по дадена дисциплина академичният съвет на факултета може да го позволи, тъй като хората извън катедрата нямат компетенцията да оборят с аргументи подобно решение.
Той е убеден, че не иска да захранва феодализма във ВУЗ-овете и не е съгласен с мисълта парите в тях да се разпределят „не по качество, а по гилдии, кръгове”. Ректорите се избират като депутатите – политически, с таен вот, а не заради книгите им и трудовете им, недоволен е министърът.

Той остана доволен от факта, че депутатите одобриха на първо четене неговия законопроект. Паралелно с текстовете на Министерски съвет, за второ четене отиват и законопроектите на ГЕРБ, АБВ и ПФ.
Депутатите обаче спънаха с гласуването си законопроектите на Реформаторския блок и на БСП за промени във висшето образование.
Оформи се мнението, че РБ имат обидно за академичната общност законодателно искане – ректори, декани и други ръководни лица да са хабилитирани лица.
От ДПС остро възразиха, че така заради броени дни един доказан експерт може да остане без възможност за заслужен пост. Това е унизително за академиците, не може заради един конкретен казус в Свищов да ги ограничавате, възмути се лидерът на ДПС Лютви Местан.
Левицата пък се прости със законопроекта си, предвиждащ спадане на таксите за университети с 1/3.