Днес отбелязваме Деня на Народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на българската нация.

Денят на народните будители възниква след Първата световна война, когато България изживява втора национална катастрофа.

През 1922 година Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители.

На 13 декември 1922 година ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците.

С Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 година 1 ноември, Денят на Св. Иван Рилски (по стар стил), е обявен за общонационален празник.

От началото на 30-те години на миналия век Денят на народните будители се отбелязва с тържествен парад на портрети на дейци от Възраждането и училищни знамена.

След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание, на 28 октомври 1992 г. се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.
Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.

По повод Денят на народните будители - 1 ноември, Министерството на образованието и науката организира парад на възрожденските портрети и училищните знамена в цялата страна.

В София парадът започна в 09.30 часа с полагането на венци пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий" пред Народната библиотека, след което ученици от Духовната семинария поведоха шествието с икона на първия народен будител Св. Иван Рилски към Народния театър „Иван Вазов".

На площада пред Народния театър „Иван Вазов" архимандрит Сионий, ректор на Духовната семинария „Св. Иван Рилски", запали Огъня на просвещението, който символично беше даден на факлоносци от училищата. Ученици от столичното 54-то СОУ „Св. Иван Рилски" рецитираха избрани откъси от стихотворения на Иван Вазов: „Паисий", „Братя Миладинови", „Каблешков",  „Караджата", „Васил Левски".

Тържественото отбелязване на Деня на народните будители продължи с награждаването  на учители с ежегодната награда на МОН „Константин Величков" за принос в развитието на образователното дело.

След награждаването в чест на пенсионираните учители започна представлението на постановката „Хъшове" по повестта „Немили недраги" на Иван Вазов с режисьор Александър Морфов. По същото време бяха осветени училищни знамена пред Незнайния войн.

В парада по случай Деня на народните будители взеха участие министърът на образованието и науката, министърът на културата, народни представители, учители и ученици от 103 училища в София, студенти, ректори на висши училища, представители на Св. Синод и културни дейци.

1 ноември беше отбелязан тържествено в цялата страна освен с парад на възрожденските портрети и училищните знамена и с други интересни инициативи.