Въвеждането на предмет "Религия" може да стане само след обществено съгласие по темата.
Така министър Сергей Игнатов коментира искането на православната църква за въвеждането на предмет "Религия" в училищата.

В момента, според Игнатов с искането и с литийното шествие, което се проведе днес в София, "каруцата се слага коня".

Министърът бе категоричен, че в рамките на тази година въвеждане на часове по религия не може да има, тъй като учебните програми са утвърдени и самата учебната година започна вече.

Дори да залегнат подобни промени в закона, това ще стане частично от следващата година, за да има учебници след 3-4 години.

Сергей Игнатов макар и не пряко изрази съмнение в ефективността на исканото от православната църква.

Вярата не може да бъде усвоена по академичен път, предстои един дълъг път на възвръщане на ценностите в нашето общество и това, което обществото трябва да направи, е да помогне на църквата, защото когато храмовете са пълни, тогава има основание да обсъждаме и други въпроси, настоя Игнатов.

Според него мястото на едно такова учение е в храма. Той даде като пример беседите на отец Николай Шиваров, ректор на Духовната академия, който в четвъртък вечер е изнасял такива беседи в храм "Покров богородичен".

„Това може да се прави във всеки храм", допълни Сергей Игнатов.

От своя страна своето мнение изрази и министърът без портфейл Божидар Димитров, който се ангажира с въвеждането на религия в училищата.
Той се срещна с част от духовниците в Министерския съвет след провеждането на шествието, когато и висшите духовници внесоха петиция с настояване за предмет „Религия" в училище.

Министър Димитров увери, че тази година ще се проведе широк обществен дебат, за да може следващата година по някакъв начин да бъде въведено изучаването на религия в системата на българските училища.

"Като правителство ние отчитаме похвалната загриженост на Българската православна църква за духовното здраве на нашите деца. Това, което ще решим по отношение на въвеждането на вероучение в системата на българските държавни училища, ще стане след анализ и синтез на интересите на обществото, нашата обвързаност с Конституцията на страната, с ЕС", заяви Димитров.