Дворовете на училищата в Сливен са неохраняеми и няма контрол върху влизането на външни лица - за това предупредиха директори по време на среща с кмета. Те поискаха видеонаблюдение и повече охранители седмица след убийството на 15-годишната Симона, предаде bTV.

Припомняме, миналия петък в двора на икономическата гимназия в града 28-годишният Димитър Иванов уби ученичката, рани психолога на учебното заведение и още един мъж, след което опита да се самоубие. Сливенският окръжен съд остави в ареста обвинения за убийството.

Училищата в Сливен имат един, най-много двама охранители, които пазят сградата. Проблемът са дворовете, където влиза всеки.

"В момента аз не мога да си позволя заплата за втори охранител, защото бюджетът не ми го позволява. Ако има възможност от някаква нормативна промяна, за да може този двор да стане недостъпен за външни лица", каза един от директорите.

Дворът, за който става дума, се ползва от 2200 деца.

Всички деца знаят за трагедията със Симона. Тя беше убита на стълбите пред училище, а родителите й казаха пред bTV, че извършителят е бил в двора много преди инцидента. Охраната се е скрила.

"Колкото и да охраняваме и да осветяваме, ако се стигне до такова напрежение, тази развръзка може да я има навсякъде", заяви кметът на Сливен Стефан Радев.

Общината няма пари за допълнителна охрана, но ще направи допълнително осветление и видеонаблюдение.