МОН не се е отказало от увеличение на заплатите на учителите. Това стана ясно от лаконичния коментар на министъра на образованието Анелия Клисарова, която коментира просветните теми преди представянето на проекта на рейтинговата система в България.

Тази година има завишен разходен стандарт за определени специалности - за физика, математика, за тези предмети, които са по-наложителни в момента, а също така и за професионалните направления и за професионалното образование, обясни тя.

Под 1% безработни сред завършилите медицина и фармация

Още...

Чрез делегираните бюджети всеки директор може и ще има възможност да повиши заплатите на учителите, допълни министър Клисарова.

МОН е отпуснало повече средства за издръжка на училищата, което ще даде възможност да се спестят средства от делегираните бюджети и да има ръст на учителските възнаграждения от 1 юли.

Обмисля се и увеличаване на началната заплата на младшите учители, стана ясно от думите на Анелия Клисарова. С колко, в момента все още не може да се каже. В момента се правят разчетите, поясни министърът на образованието.

По повод предложението на ДПС и БСП за въвеждане на мандатност на ректорите, тя подчерта, че академичните среди са разделени в мнението си по тази тема.

Това, което предлагат народните представители не ограничава, а напротив дава повече права на всички академични среди, увери Клисарова. Предложението не ограничава ректорите, както досега да имат право само на 2 мандата, а напротив - може и повече.

Колко ще управлява един ректор, ще зависи от общото събрание. Засилва се и автономията на университетите, категоричен бе просветният министър.

Анелия Клисарова увери, че е готова да се срещне и разговаря с недоволните от готвените промени.