От 1 януари 2016 със сигурност ще има увеличение на учителските заплати.

Тази добра новина съобщи в кулоарите на НС финансовият министър Владислав Горанов, след като вчера просветният му колега Танев посочи, че не знае от къде ще дойдат парите по-високите заплати през 2016-та.

Това решение ще бъде материализирано с годишния закон за бюджета, увери Горанов. С колко ще скочат учителските заплати министърът все още обаче не пожела да посочи.

Със сигурност обаче учителите ще получат 20-те милиона лева бонуси към заплатите, обещани им от премиера Бойко Борисов. Тези 20 милиона лева ще стигнат до учителите, категоричен бе финансист номер едно, трябвало само да се уточни механизмът на разпределение. Амбицията на кабинета е да има повече пари за образование.

От изпълнението на бюджета зависят и коледните бонуси за пенсионерите. Както върви, мисля, че ще можем да си го позволим, оптимист е Владислав Горанов и увери, че се полагат всички усилия, но все още било рано да се кажат някакви финални параметри за изпълнението на бюджета.

Финансовият министър захапа ведомствата, които представлявали риск пред изпълнението на бюджета. Това били Министерство на отбраната и МВР, които „не могат, не желаят и не предлагат мерки" за реформи.

В предходния мандат се оказа, че най-големият приоритет е МВР, може би защото на тази основа крепяха цялото управление, но разходите за заплати в системата на МВР нарасна с 207 милиона лева, оплака се Владислав Горанов. Такова увеличение предишните не предприели в сектор образование или пък с пенсиите.

Друг риск било изпълнението на оперативните програми до края на годината. Въпреки това финансовият министър е доволен, че бюджетът ще завърши с по-малък дефицит от планирания.

Бежанският проблем пък имал преки и косвени последствия върху парите в държавната хазна. Постоянното ангажиране на полиция струва допълнителни финанси. Дори имало вероятност да се отблокират средства от резерва заради бежанската криза.
Засега МФ прави анализ с колко точно бежанската криза е натоварила бюджета. Горанов е на мнение, че и в следващите години този проблем ще изисква допълнителни суми от бюджета ни.