2,1% икономически растеж за тази година прогнозира в Пловдив финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БГНЕС.

Според него основание за ревизиране на прогнозата в положителна посока дава статистиката от последните няколко тримесечия. Чобанов заяви, че се очаква през юни да се отбележи растеж от порядъка на 1,3 - 1,4%, след като за изминалото тримесечие бяха регистрирани 1,6%, а правителството преди година е заварило отрицателен ръст от - 0,2%.

Ако гледаме неизгладените сезонни данни, ръстът на потреблението и на инвестициите е 4%, а това ни дава увереност да смятаме, че прогнозата ни за годината ще се сбъдне.

Министърът обясни растежа с по-доброто отношение към бизнеса, връщането на парите му навреме, за да може той да разполага с тях, с подобряването на бизнес доверието. Затова и за пръв път от няколко години има данни за растеж.

Чобанов разговаря близо три часа с представители на бизнеса в Пловдив и областта и отговаряше на техни въпроси много след предвидения край на срещата. Той увери, че Драматичен театър Пловдив ще получи необходимите му средства за възстановяване на изгорялата сцена- очаква конкретните разчети, но сумата не е по-малка от 1 милион.

Спрямо довършването на спортната зала Колодрума той обаче потвърди позицията си, която е отказ да изплати исканата сума от над 10 млн.