През 2014 г. българската икономика ще нарасне с до 2% в резултат на политиките на правителството за постигане на растеж и заетост. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов във форума на Ройтерс „Инвестиционен форум за Източна и Централна Европа", цитиран от Money.bg.

Резултатите от второто тримесечие на тази година не ни дават основание да очакваме възстановяване на икономиката, коментира той и допълва, че очакваният икономически ръст за 2013 г. е около 0,6%, като основният проблем продължават да бъдат слабите инвестиции. Според него общественото недоволство също е повлияло негативно върху икономическото развитие на страната.

Министър Чобанов каза още, че за следващата година ще се стремим към бюджетен дефицит под 2% от БВП, колкото е предвиденият за тази. Правителството актуализира фискалната цел за 2013 г. от 1,3% до 2% от БВП, за да стимулира икономиката и да помогне на нуждаещите се, припомнят от „Ройтерс".

България има възможност да набере още до 400 млн. евро до края на годината, но все още предстои да бъде решено дали това ще бъде под формата на синдикиран заем или на еврооблигации, уточни министър Чобанов. През следващата година ще се наложи излизане на международните пазари, за да се рефинансира емисията на глобални облигации деноминирани в долари с падеж януари 2015 г. в размер на около 1,1 млрд. долара.,

Петър Чобанов увери, че експертите в МФ ще започнат да следят и наблюдават отблизо пазарните условия още от началото на годината. С ниво на държавния дълг от 17% от БВП България се нарежда сред най-малко задлъжнелите страни, както и сред страните с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС, се допълва в анализа на „Ройтерс".

Министърът на финансите Петър Чобанов определи политическата ситуация в страната като предизвикателство, което обаче помага на управляващите да бъдат фокусирани, да работят прозрачно и да представят реформи и мерки, които да рестартират икономиката. Според него съвсем скоро ще се видят резултатите от тези мерки и те ще доведат до подобряване на бизнес средата.