Бюджет 2016 година успява да изпълни основните си социални функции. Това увери на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов след участието си в днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Горанов разкри, че Министерски съвет ще се събере на извънредно заседание утре, на което ще разгледа трите закона, които регламентират бюджета за следващата година - държавния бюджет, бюджета на НЗОК и бюджета на ДОО, и до края на деня ще го входират в Народното събрание.

Една такава социална функция е подпомагането на българските семейства и финансист номер 1 напомни, че от следващата година има увеличение на размера на семейните помощи за деца и отделно от средата на годината прагът за достъп до такива помощи ще се увеличи от настоящите 350 лева доход на член от семейството на 400.

„Има и увеличение на разходите за персонал най-вече в социалните системи", се похвали министър Горанов и обясни, че заплатите в приходните агенции - Национална агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници" ще са с 5% по-високи. Това ще е като награда за тези агенции заради постигнатото тази година и също като допълнителен стимул за работа през новата година, стана ясно от думите на министъра.

Финансовият министър не пропусна да напомни, че по-високи заплати ще получават и работещите в системата на средното образование, тъй като то е приоритет на кабинета „Борисов 2".

Като друга важна задача финансовото министерство е записало в проекта за Бюджет 2016 успешното управление на европейските фондове и добро започване на новия програмен период.
„Много по-подготвени сме, отколкото в първия период", убеден е министър Горанов.

С едно изречение той обясни и основната цел на бюджета за следващата година, а именно - „запазване на фискална стабилност и намаляване на разликата между приходната и разходната част".

„Бюджетът не прави реформи. Той е един инструмент за такива", коментира финансовият министър. „Целта, заради която се създаде правителството - да провеждаме реформи и да подобряваме начина на живот на хората, а не просто да управляваме едни министерства, ще бъде реализирана с по-бързи темпове и по-добри през следващата бюджетна, календарна, житейска година", завърши „защитата" на бюджета министър Горанов.

По отношение на неуспелите да изпълнят зададените им административни реформи - МВР и Министерство на отбраната, финансовият министър призна, че се надява екипите на тези ведомства да положат усилия и да свършат това през следващата година.
Имам увереност, че има конкретни подготвени законодателни решения", разкри Горанов. Той посочи, че и неговото министерство може да подготви такива законодателни промени, които да оптимизират администрацията в силовите ведомства.

„Но независимо, че е вярно, че ако се мести гробище, не може да разчиташ на помощ отвътре, все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри", коментира финансовият министър и предупреди, че в противен случай ще се върнем към образа на предишни финансови министри, които силово и арогантно, поради липса на партньорство с други колеги министри, са налагали определени тези и са се опитвали да променят отвън системите.