Днес влиза в сила европейски регламент, с който се ограничават банковите такси за плащания чрез дебитна или кредитна карта. България, както и останалите страни-членки, има срок до 1 година, за да назначи национален регулатор, който да следи дали банките спазват нововъведения таван за таксите, съобщиха за БНР от Еврокомисията.

Когато пазарувате в магазина или по интернет с банковата си карта, в цената на стоката е калкулирана и такса, която продавачът плаща на вашата банка, която ви е издала картата. Затова Европейският съюз въведе общ таван на тези такси, така че те да намалят цените за крайния потребител. Еврокомисията очаква един от ефектите да бъде повишаване на пазаруването на българите по интернет, каза говорителят по конкуренцията Рикардо Кардосо.

Банките и фирмите за кредитни карти не могат да обяснят защо за една и съща покупка от 100 евро таксите варират от 5 евроцента до 3 евро в зависимост от държавата. Това беше добър повод да сложим таван на таксите за масовите банкови карти на европейско ниво, допълни Кардосо.

Банките трябва да започнат да спазват ограниченията от 9 декември тази година. За всички операции с кредитни карти максималната такса ще е 0,3% от стойността на операцията, а за дебитни карти - не повече от 0,2 на сто.

Говорителят призна, че Комисията още не знае как системата ще заработи, защото от правителствата зависи до 1 година да назначат специален регулатор, който да контролира банките.