Fibank разработи конкретен план с ясно дефинирани цели за още по-голяма прозрачност и ефективност, насочен към клиентите и миноритарните акционери. Миналата година банката е поела ангажимент пред Еврокомисията за по-нататъшно усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска.

Планът е разработен заедно с дългогодишния им партньор - Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка.

От Fibank посочват, че един от основните елементи е утвърждаването на нова и модерна организационна структура, както и назначаването на главен директор по риска и главен директор по съответствията. Тяхното включване се правело с оглед постигане на повече независимост и на прозрачност в съответствие с утвърдените световни практики на Международната финансова корпорация към Световната банка и Европейската комисия.

Главният директор по риска и главният директор по съответствията ще отчитат своята дейност на Комитет по риска към Надзорния съвет на Fibank, става ясно още от съобщението на банката.

Освен това в Първа инвестиционна банка се въвежда и функцията на главен изпълнителен директор. Това ще бъде Васил Христов. Главен директор по риска ще бъде Димитър Костов, а Светозар Попов ще заеме поста главен директор по съответствията.

От Първа инвестиционна банка припомнят, че през 2010 г. са сключили договор с Международната финансова корпорация (IFC) за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление. От банката уверяват, че ги изпълняват стриктно в своята дейност.

През 2012 г. банката е създала нови комитети към Надзорния съвет (Главен комитет, Комитет по риска и Комитет по възнагражденията), в съответствие с насоките за вътрешно управление на Европейския банков орган (ЕБО).

През април миналата година банката е изискала повторна оценка на направените вече промени за усъвършенстване на своето корпоративно управление. В края на май същата година оценката е била завършена. Със съдействието на IFC към Световната банка е разработен детайлен план.

През юни тази година банката е включила нов независим според най-стриктните световни изисквания член на Надзорния съвет в лицето на Юрки Коскело. Той е заемал редица ръководни постове в Международната финансова корпорация към Световната банка.

От Първа инвестиционна банка изтъкват още, че отразяват съвременните изисквания за организация на бизнес линии. Те целят фокусиране към кредитиране на фирми и на индивидуални клиенти.