Ще бъдат разширени облекченията на данъците за млади семейства. Това обяви заместник-финансовият министър Людмила Петкова след заседание на МС.

Тя заяви, че по-рано днес министрите са одобрили два законопроекта за изменение и допълнение на закона за данъците и закона за местните данъци и такси.

В първия проектозакон основното предложение е да се разшири данъчното облекчение за младите семейства и от него да могат да се ползват както местни лица, така и лица от друга държава-член на ЕС, които получават доходи от България.

Това ще струва 3 млн. лв. на страната, съобщи заместник-финансовият министър. По думите й с тази промяна ще се прекрати процедурата за нарушение, която се води срещу България от ЕС.

Стана ясно още, че се предвижда отстъпка в таксите за автомобили, които са с катализатори. 50% отстъпка ще има от таксите за по-екологичните леки коли.

Според Петкова се обмисля от 1 януари 2015 година общините да могат да определят таксата битови отпадъци на база техния обем. За 2014 година промени за гражданите няма да има и те ще плащат таксата си на база данъчна оценка на имота.