Минималната работна заплата ще се повишава два пъти през следващата година. Това реши кабинетът на днешното си заседание, съобщават от „Дондуков" 1.

Новият размер на минималното месечно възнаграждение от 1 януари 2015 г. ще бъде 360 лева. От 1 юли тя ще скочи още веднъж и ще стане 380 лева.

Припомняме, кабинетът „Борисов 2" направи и компромис и склони в Бюджет 2015 да запише увеличаване на минималната работна заплата през следващата година, но на два етапа. Синдикатите настояваха за 400 лв. минимална работна заплата, а работодателите категорично се обявиха против, защото според тях това щяло да доведе до фалити.

От Министерския съвет изтъкват, че периодичното актуализиране на минималната работна заплата гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната й способност, което е особено важно за голяма част от работещите и техните семейства.

Според правителството плавното повишаване на минималната работна заплата е основно средство за борба със „сивата икономика" и неформалното заплащане и е мярка за намаляване броя на „работещите бедни".