През последните дни на данъчната кампания Националната агенция за приходите (НАП) издава по 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) дневно, съобщават от ведомството.

От приходната агенция уточняват, че персоналният код дава възможност за онлайн подаване на данъчна декларация за облагане на доходите. Освен това той е безплатен и безсрочен. Желаещите физически лица могат да се сдобият с такъв код в офиса на НАП по постоянен адрес.

С персоналния код гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица, както и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

От НАП посочват още, че благодарение на ПИК гражданите могат да проверяват и какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и други.

Само три работни дни остават до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. - 30 април 2015 г., припомнят още от приходната агенция. 350 000 подоходни формуляра са получени до момента. Всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.

На 30 април изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите. Дотогава трябва да бъде заплатен и дължимият данък, припомнят още данъчните и уточняват, че всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет".

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер, посочват още от приходната агенция.